Naar nieuwsoverzicht

Wat is het beste isolatiemateriaal?

Wanneer u een ruimte gaat isoleren wilt u hier natuurlijk het beste isolatiemateriaal voor gebruiken. Maar wat is het beste isolatiemateriaal voor uw project? Een simpele vraag, met een lang antwoord. Er is namelijk niet één soort isolatiemateriaal dat voor elke ruimte en voor elk project het beste is. Hoe dit precies zit en hoe u voor uw project het beste materiaal kunt vinden, leggen we in deze blog uit.

Voor veel klussen is isolatiefolie het beste isolatiemateriaal

Isolatiefolies hebben een hoge isolatiewaarde, zijn super handzaam door het dunne materiaal en zijn geschikt voor daken, vloeren en wanden. De folies zijn gemakkelijk te knippen en aan te brengen. Daarnaast werken de folies reflecterend, waardoor in de winter de ruimte warm blijft en in de zomer koel. Een ander groot voordeel van isolatiefolie is dat het makkelijk toegevoegd kan worden aan bestaand isolatiemateriaal, waardoor het een duurzaam product is. Veel rietdekkers, dakdekkers, aannemers en andere professionals die isolatiewerkzaamheden uitvoeren geven de voorkeur aan isoleren met een folie. Kortom; isolatiefolie is in veel gevallen een zeer goed isolatiemateriaal om uw ruimte mee te isoleren.

Het beste isolatiemateriaal voor platte daken

Isolatiefolies zijn minder geschikt om platte daken te isoleren. Bij het isoleren van deze ruimtes moet u goed letten op de ventilatie en worden lekkages vaak later opgemerkt omdat de folies waterdicht zijn. Daarom adviseren we om bij het isoleren van platte daken gebruik te maken van harde schuimplaten die vanaf de buitenkant worden aangebracht

Welke isolatiematerialen bestaan er nog meer?

Naast isolatiefolie en isolatieplaten zijn er nog andere isolatiematerialen zoals isolatiewol, isolatiechips en inblaasproducten. Hieronder leggen we in het kort uit wat de voor en nadelen zijn van elk isolatiemateriaal en waar je het het beste voor kunt gebruiken.

De verschillende soorten isolatiewol

Glaswol
Glaswol kan bijna overal geplaatst worden, eventueel met een folie maar het heeft een matige isolatiewaarde. U heeft veel dikkere laag glaswol nodig om dezelfde bijdrage aan de Rc te behalen ten opzichte van SuperFOIL isolatiefolie. Een ander groot nadeel van glaswol is dat er vezels bij de verwerking vrij kunnen kopen die kunnen zorgen voor irritatie en jeuk. Hier heeft u bij het gebruik van SuperFOIL isolatiefolie geen last van.

Steenwol
Steenwol is net zoals glaswol gemakkelijk te verwerken, maar heeft een ook een matige isolatiewaarde. U hebt een veel dikkere laag glaswol nodig om dezelfde bijdrage aan de Rc te behalen ten opzichte van SuperFOIL folie. Steenwol werkt wel goed als geluidsisolatie. In vergelijking tot glaswol krijgt u bij het verwerken van steenwol minder last van irritatie en jeuk, maar ook hier kunnen kleine deeltje in de luchtwegen tot irritatie leiden. Steenwol kan bijna overal geplaatst worden en kan goed gecombineerd worden met een SuperFOIL isolatiefolie.

Het grootste nadeel van isolatiewol is dat het materiaal relatief dik is (vooral als u een hoge Rc-waarde wilt bereiken) en u daardoor te maken heeft met ruimteverlies.

De verschillende soorten isolatieplaten

EPS
EPS wordt ook wel piepschuim genoemd en wordt met name gebruikt voor kruipruimtes. Het heeft vaak als doel om de ruimte op te vullen, de isolatiewaarde speelt hierbij vaak een minder grote rol. Het is een goedkoop materiaal en licht van gewicht. Het is minder geschikt voor geluidsisolatie en het is niet brandwerend. Een ander nadeel is dat EPS niet geschikt is voor zware belasting.

PIR
PIR is een isolatiemateriaal van kunststof en wordt vaak gebruikt bij hellende en platte daken, spouwmuren en vloeren. Het materiaal heeft een hoge isolatiewaarde en is ook geschikt in vochtige ruimtes. PIR is duurder dan andere isolatiematerialen en werkt niet goed als geluidsisolatie.

XPS
XPS is in vergelijking met de andere isolatieplaten 100% vochtwerend. Het wordt vaak gebruikt voor het isoleren van muren, daken en vloeren. Het heeft een hoge isolatiewaarde, maar de geluidsisolatie is laag. Ook is het niet brandwerend en relatief duur.

muurisolatie

De verschillende soorten folies

Damp-open folie of dampdoorlatende folie
Damp-open folie wordt ook wel dampdoorlatende folie genoemd. Door het aanbrengen van damp-open isolatie, wordt de constructie (inclusief onderliggende isolatie) warmer. Hierdoor zal vocht verdampen. De belangrijkste reden om damp-open isolatiefolie te gebruiken bij het isoleren van uw woning, is om de onderliggende isolatie en constructie te drogen en te beschermen tegen vocht van buitenaf. Hierdoor blijft de constructie in goede staat en behoudt het zijn isolatiewaarde. Dit wordt dus aangebracht aan de buitenzijde van de schil.

Dampdichte of dampremmende folie
Dampdichte folie wordt ook wel dampremmende folie genoemd. Dampdichte isolatiefolie voorkomt dat de lucht door kan dringen naar plaatsen waar het koud genoeg is om condens te vormen. Door de constructie en de isolatiefolie te beschermen tegen dit vocht, zorgt u ervoor dat de constructie niet wordt aangetast en de isolatiewaarde zijn kwaliteit behoudt. Dit wordt dus aangebracht aan de binnenzijde van de schil.

Inblaasbaar isolatiemateriaal
Inblaasbaar isolatiemateriaal wordt vaak cellulose isolatie genoemd. Dit wordt gemaakt van gerecycleerd papier en is goed ecologisch alternatief voor de hierboven genoemde traditionele isolatiematerialen. Het werkt goed als geluidsisolatie en heeft een redelijke isolatiewaarde bij voldoende dikte. Het materiaal is echter minder goed bestand tegen vuur, en kan niet permanent in vochtige plekken gebruikt worden. Vochtige kruipruimtes en spouwmuren kunnen er dus niet mee geïsoleerd worden.

Isolatiechips
Isolatiechips worden vooral gebruikt als bodemisolatie in een kruipruimte. Het bestaat uit kleine witte piepschuim deeltjes die onder vloeren worden gespoten of op een andere manier worden aangebracht. Ze zijn gemaakt van gerecycled polystyreen en hebben een hoge vochtremmende werking. Wilt u isolatiechips gebruiken in uw kruipruimte? Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat er van isolatiechips minimaal 30cm aangebracht moet worden, dus dat uw kruipruimte een hoogte van 40 à 50cm moet hebben.

Persoonlijk advies over het beste isolatiemateriaal voor uw klus

Wilt u na het lezen van deze blog persoonlijk advies over welk isolatiemateriaal het beste is voor uw isoleerproject? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij voorzien u graag van advies.

Offerte aanvragen

    Wij vragen de voor ons de benodigde contactgegevens van u, welke wij niet met andere partijen delen. In onze Privacyverklaring kunt dit natuurlijk nalezen.

    Een sample is zo gefixt!

      Wij vragen de voor ons de benodigde contactgegevens van u, welke wij niet met andere partijen delen. In onze Privacyverklaring kunt dit natuurlijk nalezen.