SuperFOIL isolatiefolie

Dampopen folie

Wat is dampopen folie?

Dampopen folie is de afdekking van de constructie aan de koude buitenzijde. Het is een waterdichte laag die door een spinvliesmembraan wel kan ademen, en dus open is voor de waterdamp om van binnen naar buiten te kunnen. De waterdichte eigenschappen zijn van belang om lekkage en aanvoer van nieuw vocht te voorkomen. De dampopen ademende werking is van belang om eventueel aanwezig vocht van binnen naar buiten af te kunnen voeren. Kijk hier wanneer u een dampdichte folie zoekt, hier voor dampremmende folie en hier voor een overzicht van alle isolatiefolie.

Voor Wand, Gevel, Dak, Vloer.

Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag op locatie

Altijd uit voorraad leverbaar

Franco levering

Voordelen van Dampopen Folie

 • Is altijd veilig aan te brengen, zonder kans op opsluiting van vocht. Biedt goede vochtregulatie
 • De waterdichte dampdoorlatende spinvlies die als bovenste laag bij de isolatiefolies van SuperFOIL gebruikt wordt zorgt voor waterdichtheid en  vochtregulatie in één product. 
 • Voorkomt vochtproblemen, ook vocht van oude lekkages worden nooit opgesloten en kunnen naar buiten verdampen
 • In combinatie met andere , bestaande dampdichte isolatie die is aangebracht aan de binnenzijde.

Toepassingen van dampopen folie

Dampopen isolatiefolie van SuperFOIL is ideaal als laatste laag op het dak onder dakpannen maar ook als buitenste laag in gevels voor de gevelbekleding wordt aangebracht. Ook onder houten vloerbalken is dit de enige veilige oplossing. De constructie wordt warmer als voorheen en eventueel aanwezig vocht zal verdampen en kunnen worden afgevoerd door de ademende eigenschappen.

Materialen en constructie van dampopen folie

De Dampopen SuperFOIL producten bestaan uit een aantal isolerende lagen reflecterend isolatiemateriaal en gerecycled PET(drinkwaterflessen) De buitenste laag is de spinvliesfolie. Dat is een drielaagse folie bestaand uit microgeperforeerd materiaal, afgedekt met een non-woven kunststof vlies, wat voor de waterdichtheid zorgt. Het geheel is een zeer robuust pakket met hoge treksterkte, waterdicht en dampdoorlatend.

Installatie van dampopen folie

De dampopen SuperFOIL isolatiefolies zijn eenvoudig aan te brengen met nieten of nagels, ingeklemd tussen regelwerk. Belangrijk is dat de regels goed klemmen, zodat er geen water langs de nagels naar binnen lekt.

Een ander belangrijk punt is dat de matte spinvlies kant naar buiten wordt gericht. Voor het afplakken van naden en aansluitingen hebben wij een spinvlies tape met hoge kleefkracht.

Verschil tussen dampdichte en dampopen folie

Dampdichte folie wordt juist gebruikt aan de warme kant van de constructie. Daar wordt de lucht met relatief veel vocht tegengehouden om de verder koudere constructie voor condens te beschermen.

Dampopen Folie wordt verwerkt aan de koude kant van de constructie zodat de onderliggende delen warm genoeg blijven en op die manier condens wordt voorkomen. Bij een combinatie van dampdicht aan binnenzijde met dampopen aan de buitenzijde is de situatie optimaal.

Milieuvriendelijkheid van dampopen folie

SuperFOIL producten bestaan voor circa 80% uit gerecyclede materialen en zijn volledig te hergebruiken. Met een extreem lange levensduur, verwacht meer dan 30 jaar, het compacte volume tijdens transport en opslag en het lichte gewicht draagt het bij aan beperking van uitstoot en schade aan milieu.

Selectiecriteria voor dampopen folie

Afhankelijk van hoeveel ruimte er is voor de installatie of hoeveel uw bouwwerk naar buiten of boven mag komen, kunt u kiezen uit de dunste SF19BB SuperFOIL of de dikkere SF40BB SuperFOIL. Afhankelijk hiervan kunt u dan de gewenste Rc waarde behalen.

Onderhoud en levensduur van dampopen folie

SuperFOIL producten behoeven na installatie en afwerking geen verder onderhoud. Gegarandeerd voor 10 jaar zoals gebruikelijk bij bouwmaterialen. Maar met een verwachte levensduur van meer dan 30 jaar.

Veelvoorkomende fouten bij het gebruik van dampopen folie

 • Zorg dat de matte stofachtige spinvlieszijde naar de koude kant(buiten) is gericht.
 • Zorg dat naden en aansluitingen goed aansluiten en tocht-dicht worden afgeplakt.
 • Bij blootstelling aan UV-licht, onder oude holle pannen of open gevelbekleding, is een afdekkende laag door UV bestendige spinvlies geadviseerd.

Wettelijke voorschriften en normen voor dampopen folie

Onze folies voldoen aan de NEN normen voor dampopen dakbanen en gevelbekleding.

Projecten met Dampopen Folie

Veel monumentale panden zijn in de afgelopen 17 jaar voorzien van dampopen dakisolatie SF19BB. Dit kan nagenoeg onzichtbaar worden aangebracht en beschermt de panden weer voor lange tijd. Bekijk hier verschillende projecten met Dampopen folie.

Meer informatie en hulp nodig?

Voor aanvullende informatie, productbladen, montage manieren of contactaanvraag gaat u naar onze contactpagina.

Offerte aanvragen

  Wij vragen de voor ons de benodigde contactgegevens van u, welke wij niet met andere partijen delen. In onze Privacyverklaring kunt dit natuurlijk nalezen.

  Een sample is zo gefixt!

   Wij vragen de voor ons de benodigde contactgegevens van u, welke wij niet met andere partijen delen. In onze Privacyverklaring kunt dit natuurlijk nalezen.