Kooikapel Monumentisolatie – Leiden

Duurzame monumentisolatie met behoud van historische identiteit

Leiden is een historische stad boordevol monumentale panden. De Kooikapel is zo’n beschermd gemeentelijk monument. Naar het idee van architect Anton de Gruyl is het dak gerenoveerd en geïsoleerd met SuperFOIL Isolatiefolie, zonder het stadsgezicht geweld aan te doen. Monumentisolatie van formaat.

Monumentisolatie ter bescherming van het dakbeschot

Zoals bij veel oude monumenten, was er ook bij de Kooikapel en de naastgelegen pastorie van de Bethlehemkerk sprake van veel energieverlies in het gebouw. Gevolg is dat er vochtige lucht naar boven trekt en het houten dakbeschot te maken krijgt met vochtproblemen en mogelijk zelfs rotting.

Door damp-open isolatiefolie te plaatsen blijft de constructie warm en kan eventueel vocht verdampen. Deze damp wordt door de damp-open folie afgevoerd naar buiten en blijft niet in het dakbeschot zitten.

Een authentiek stadsgezicht met goede isolatiewaarde

Het plaatsen van dakisolatie op het dak van een historisch monument is niet eenvoudig. Een belangrijke eis is dat het aanzicht niet mag veranderen. Het gebruik van isolatiewol of isolatieplaten als isolatiemateriaal zou teveel ruimte in beslag nemen (zeker 10 cm) en daardoor niet worden goedgekeurd door architect Anton de Gruyl en de monumentencommissie.

Onze SuperFOIL SF19BB damp-open folie daarentegen neemt inclusief daklatten slechts 40mm extra ruimte in beslag. Hierdoor was het mogelijk om het authentieke stadsgezicht te waarborgen en toch een goede isolatiewaarde te behalen (Rc van 2,5).

Hoog montagegemak en weinig hinder in de buurt

Maar naast het behalen van een goede Rc-waarde, is ook het montagegemak van SuperFOIL hoog. Zo is het mogelijk om in fases een klein stuk van het dak open te leggen om de folie te plaatsen. Zo kun je continu schuiven met de dakpannen en de bestaande pannen behouden. Een bijzonder efficiënte manier van isoleren en minder weersafhankelijk. Bovendien is de totale hoeveelheid isolatiefolie op twee pallets vervoerd, waardoor er nauwelijks hinder was in de omgeving van de oude kerk.

Met deze duurzame en efficiënte manier van isoleren, is het unieke aanzicht van de Kooikapel behouden en kan de kerk nog vele jaren in gebruik genomen worden.

Offerte aanvragen

    Wij vragen de voor ons de benodigde contactgegevens van u, welke wij niet met andere partijen delen. In onze Privacyverklaring kunt dit natuurlijk nalezen.

    Een sample is zo gefixt!

      Wij vragen de voor ons de benodigde contactgegevens van u, welke wij niet met andere partijen delen. In onze Privacyverklaring kunt dit natuurlijk nalezen.